Jeśli planujesz otwarcie biznesu gastronomicznego, musisz liczyć się z dość sporymi inwestycjami.
Przede wszystkim lokal. Musi być odpowiednio zlokalizowany, tam, gdzie można szacować na wizyty gości. Miejsce na lokal to dosyć specyficzna sprawa. Miejsca mają swoje klimaty. Czasem choćby nie musi zatem być najlepsza lokalizacja pod kątem praktycznym, ale klimat danego miejsca będzie powodował ze dom będzie miał gości. Oczywiście wybór miejsca na swoja restaurację lub bar musi być uzasadnienie praktyczne przede wszystkim, wszelako klimatyczność to wyjątkowo istotny czynnik jaki należy brać pod uwagę. Ta klimatyczność jest wyjątkowo ważna przy takich składnikach jak puby, tutaj goście mogą chcieć czegoś dużo niż jedynie dobre życie i drinki a także klimat lokalu i okolicy, w jakiej cel jest zlokalizowany.
Czy lokal posiada być dzierżawiony albo zakupiony to już kwestia rachunku ekonomicznego który należy przeprowadzić. Tutaj każdy przypadek jest inny, wszystko zależy od wielu czynników. Koszt dzierżawy, cena lokalu, charakter dzielnicy, możliwości finansowych.
Lokal to początek. Jeżeli chcesz stworzyć restaurację, bar albo pub z prawdziwego zdarzenia, powinieneś go zaprojektować. Albo zaangażować profesjonalnego stylistę. Lokal powinien być zaprojektowany począwszy od logo po krzesła. Winien posiadać swój charakter.
Lokale o charakterze gastronomicznym wymagają inwestycji w sprzęt do przygotowywania potraw, przechowywania żywności, zachowywania odpowiedniej higieny. Istotne są też takie spraw jak odzież dla personelu (bluzy albo spodnie kucharskie, uniformy dla kelnerów), oczywiście zastawy stołowe, sztućce, obrusy.
https://www.maroni.pl/spodnie-kucharskie
MaksEfekt – kominki