Jednym ze komponentów które czynią z afrykańskiego mango roślinę prozdrowotną a zarazem wspierającą w odchudzaniu są polifenole. Są to związki o działaniu silnie antyoksydacyjnym. Polifenole powodują spalanie nagromadzonego w organizmie tłuszczu.
Afrykańskie drzewo mango rośnie w tropikalnych lasach Afryki. Opisywane drzewo jest również uprawiane w gospodarstwach w środkowej i zachodniej części kontynentu afrykańskiego. opisywane drzewo wzrasta od 10 do 40 m wysokości. Ciemnozielone liście są gęste. Roślina osiąga dojrzałość i zaczyna kwitnienie w wieku od 10 do 15 lat.
Wiele badań wskazuje na potencjalne zastosowanie przemysłowe Afrykańskiego Mango w produkcji żywności, kosmetyków oraz produktów farmaceutycznych.
Właściwości
Badania nad opisywanym drzewem wykazały korzystne działanie w walce z cukrzycą i otyłością, a także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwbólowe oraz antyoksydacyjne.
Działanie antybólowe
Roślina objawia też właściwości znieczulające.
Działanie przeciwutleniające
Afrykańskie mango ma przeciwutleniające.
Odziaływanie przeciwbakteryjne
Liście afrykańskiego mango i korzenie przejawiają oddziaływanie antybakteryjne.
Afrykańskie mango może pomagać w walce z cukrzycą
Badania na zwierzętach wykazały właściwości obniżające stężenia glukozy co ma znaczenie w walce z cukrzycą,
Badania kliniczne wykazały obniżenie u pacjentów glukozy we krwi.
Otyłość
Afrykańskie mango posiada właściwości odchudzające.
Skład
Nasiona są dobrym źródłem składników odżywczych, zawierających witaminy i minerały, takie jak wapń, magnez, potas, sód, fosfor i żelazo.
Afrykańskie mango jest znanym środkiem służącym odchudzaniu. Jest pomocna także w przypadkach gdy tracenie masy idzie nader trudno.